2014. november 27., csütörtök

Pár szóban a JMRI és DigiTrains használatáról

A JMRI egy ingyenes számítógépes program, mellyel digitális terepasztalunkat vezérelhetjük. 



Használhatjuk Windows-os, Linux-os vagy IOS-es gépen is. A számítógépet a digitális központunkkal egy PC-illesztővel kell összekötnünk. A JMRI számos gyártó termékét támogatja, köztük a DigiTools PC illesztőjét is (JMRI-ben az intefrész listából a Lenz LI100F-et kell kiválasztani), mellyel egyúttal az S88 foglaltságérzékelők is beköthetők.


A JMRI-vel lehetőségünk van a számítógépen tárolni és vezérelni mozdonyainkat, eszközeinket, szakaszainkat és pályarajzainkat, továbbá automatikus PC által vezérelt vonatközlekedést is beprogramozhatunk. A könnyebb vezérlés érdekében pedig használhatjuk a DigiTrains-t egy telefonon vagy tableten, annak érdekében, hogy ne kelljen minden vezérlést a számítógép előtt ülve végrehajtani. A DigiTrains és számítógép közti kommunikációhoz az szükséges, hogy a számítógép és androidos eszközünk ugyanahhoz a WIFI router-hez csatlakozzon. A JMRI-ről részletes dokumentációk és fórum található a www.jmri.org oldalon (angol nyelvtudás előny).



A „Csatlakozás” menüben válasszuk ki a JMRI-t. Állítsuk be a JMRI-t futtató számítógép IP címét és a JMRI webszerver portját. Ez alapértelmezetten 12080. JMRI-ben a „Tools” menüből el kell indítani a web szervert a „Start JMRI Web Server” gombbal.




Az adatok csatlakozáskor illetve a DigiTrains indulásakor automatikusan frissülnek JMRI-ből amennyiben ez engedélyezve van. A letöltött adatokat (mozdonyok, eszközök, vágányutak) mentésre is kerülnek, így amennyiben a számítógépen a JMRI-ben nem változtatunk az adatokon, nem szükséges mindig letölteni. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a mozdonyok funkció ikonját szerkesszük, vagy az eszközünk kamerájával fényképet készítsünk a mozdonyról és ezeket tároljuk eszközünkön. Ezek a legközelebbi elinduláskor is betöltődnek, kivéve ha frissítünk JMRI-ből, ekkor ugyanis felülírodnak. 

Angol nyelvű demo videók a DigiTrains-ről amint JMRI-vel tesztelem itt láthatók:

https://www.youtube.com/watch?v=TuuG9X6eenA

https://www.youtube.com/watch?v=R1WY_FkCajg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése